Cookies: Utilizamos cookies, sólo para realizar un seguimiento de las visitas a nuestro sitio web, no almacenamos ningún dato personal.
Les més visitades
Regidories relacionades
1540577012472_507A7436_.jpg

Els gelaters de Xixona celebren este cap de setmana les seues pròpies festes de moros i cristians

Una vegada finalitzada la campanya, tornen a la localitat els gelaters que han passat l'estiu -la majoria també la primavera- endolcint la vida per tot el país. Per a celebrar que tornen a casa, este cap de setmana, més de 200 festers eixiran al carrer amb motiu dels moros i cristians dels gelaters, que es porten a terme des de 1978

Del 26 al 28 d'octubre, Xixona, el municipi d'Espanya amb major cens de gelaters, celebra les que són les seues segones festes de moros i cristians de l'any: les Festes dels Gelaters, reservades per a les persones que durant el mes d'agost no poden estar en les festes patronals, ja que el seu treball en les gelateries que hi ha repartides per tot el país els ho impedeix. 

Estos festejos, organitzats conjuntament per l'Associació Cultural i Festera de Gelaters i l'Ajuntament de Xixona, es van iniciar en 1978 i suposen un homenatge, tant als gelaters que tornen a casa després de la temporada estival com als pobles i ciutats que els acullen. 

Una de les novetats de les festes enguany és la recuperació de la filà Templaris, que no va participar en la passada edició, amb la qual cosa tornen a ser quatre les que participen: Califes i Almohades-Moros Blaus pel bàndol moro, i Templaris i Almogàvers pel cristià. Precisament estos últims són els que ostenten la Capitania 2018, representada per dos dones: Cristina Masià i Enna Colomina.

Després de la seua proclamació dissabte passat, el pròxim acte se celebrarà demà dijous 25 d'octubre, amb un concurs de paelles en la kábila dels gelaters. No obstant açò, el gruix del programa es desenvoluparà a partir del divendres. El dia començarà amb una cercavila, continuarà amb desfilades per l'Avinguda de la Constitució al migdia i a la vesprada, i finalitzarà amb un dels moments més divertits de les festes: la Retreta Multicolor, en la qual els festers es disfressen amb les disfresses més originals.

El dissabte 27 és el dia gran, perquè a partir de les 18 hores se celebra l'Entrada, l'acte més esperat, en què totes les filaes i, sobretot la Capitania dels Almogàvers, oferiran el millor de sí mateixes. La jornada començarà amb la presentació de bandes i, a continuació, un altre dels actes més representatius d'estes festes: l'Entrada del Gelater, una desfilada en el qual els festers van vestits amb la seua roba de treball i acaba amb el repartiment massiu de gelats davant la porta de l'Ajuntament.

El matí del diumenge 28 arrancarà amb la diana, l'ambaixada del moro i l'ofrena floral, un altre acte singular, que tindrà lloc a partir de les 11:30 hores, i en el qual els festers porten els vestits típics de les regions en què es troben les seues gelateries, donant lloc a una desfilada molt diversa i colorit. 

El dia acabarà amb una vesprada-nit plena d'actes: l'ambaixada cristiana, l'alçament de capitans, la desfilada per la Plaça i la processó, per a acabar amb un castell de focs artificials que posarà punt i final a les festes fins al pròxim any.

Comparteix:

Documents
No existeixen dades
Cercar