Un mes després que donaren inici els actes festers amb la presentació dels càrrecs, les festes de moros i cristians de Xixona arribaran este cap de setmana al seu punt culminant.
La trilogia festera s’iniciarà el dissabte, dia en què tindrà lloc l’entrada, a partir de les sis de la vesprada. A eixa hora, els festers de l’any, Vicente Sala i Adolfo Llinares, declamaran les paraules que suposaran el tret d’eixida de les tropes, “Per sant Bartomeu i sant Sebastià, que arranque l’entrà”. A partir d’eixe moment, centenars de festers pertanyents a les deu filaes xixonenques recorreran el carrer del Vall i l’avinguda de la Constitució en una desfilada que culminarà prop de la mitjanit.
El bàndol cristià estarà capitanejat enguany pels Llauraors, amb els germans Esther i Fernando Ferrándiz al capdavant. En el bàndol moro la capitania l’ostenten els Marrocs, amb Fernando Bellido, David Serra, Fernando Sirvent, Álvaro Reuter, Jordi Planelles i Marcelo Valls com a representants.
Un any més, l’Ajuntament ha impulsat la retransmissió en directe de l’entrada, a través de la TDT i el seu canal de Youtube. La desfilada més important d’estes festes, considerades d’interés turístic provincial de la Comunitat Valenciana i bé de rellevància local i immaterial, es podrà seguir a la província d’Alacant i a tot el món.
El primer dia de festes tindran lloc també altres dos actes molt populars. A primera hora del matí es durà a terme la presentació de bandes, que culminarà amb la interpretació conjunta de l’himne de festes, el pasdoble “Fiesta en Jijona” de Vicente Pla, davant de la porta de l’Ajuntament. Després, els festers es posaran a remulla amb la popular banyà pel nucli antic
El diumenge serà el dia de les ambaixades. Al matí es representaran la dels Contrabandistes i la dels Pirates-Marinos. De vesprada, després de l’alardo, es farà l’ambaixada del moro. Per la nit, les filaes protagonitzaran el que és un dels actes més divertits de les festes, la retreta, on es posa a prova l’enginy i l’humor dels festers amb les disfresses.
En el tercer dia de la trilogia, el dilluns, la cita més destacada és el juí sumaríssim al moro traïdor, en el qual els Moros Grocs protagonitzen una història d’amor i traïció. Es tracta d’un acte que sempre desperta una gran expectació i que compta amb més de cent anys d’antiguitat.
Al llarg del dia se succeiran altres actes com la diana, la desfilada d’eixida de missa, el kabileo, l’alardo, l’ambaixada del cristià i l’alçament de capitans, que permetrà conéixer quins festers ostentaran eixe càrrec l’any pròxim.
La gran novetat d’estes festes és que no finalitzaran amb la processó, com era tradició, ja que es trasllada a este dijous, amb l’objectiu d’augmentar la participació.
El divendres, com a vespra dels tres dies grans, se celebrarà la Nit del Soparet, amb desfilades de totes les filaes a les 20.00 i a les 23.00 hores.