La dissenyadora de moda xixonenca Mónica Bernabeu serà l’encarregada de llegir enguany el pregó de les festes de moros i cristians. Serà en l’intermedi del concert que oferirà l’Agrupació Artísticomusical El Trabajo el dimarts 15 d’agost al parc del Barranc de la Font, dins de la setmana gran de les festes.
L’alcaldessa Isabel López, ha explicat que «la lectura del pregó és un moment molt emotiu de les nostres festes perquè, a més, des de fa ja molts anys, els protagonistes són xixonencs i xixonenques que han destacat en les seues trajectòries professionals i és una manera de visibilitzar-los, reconéixer-los els seus mèrits i agrair-los que porten el nom de Xixona ben alt”.
Mónica va començar a desenvolupar la seua trajectòria professional en el món de la moda i l’alta costura al setembre de 2011, quan va posar en marxa el seu propi atelier de costura. Només dos anys després ja es va emportar el primer premi en el concurs de moda internacional Jardin de Créateurs, que reconeix les millors creacions fetes amb materials reciclats i en el qual l’any anterior ja havia quedat segona.
Estes dos distincions no van ser les úniques que van aconseguir els dissenys de la xixonenca. En 2019 va ser guardonada amb el primer premi del concurs “La Lorraine est Formidable”, que li va ser entregat al castell de Lunéville. Eixe mateix any, i també en 2021, va ser finalista en el concurs del millor artesà d’art a la ciutat de Reims.
L’experiència professional de la pregonera d’enguany s’ha desenvolupat principalment en el seu propi taller, però també ha treballat per a l’Opéra National de Lorraine.
Mónica Bernabeu va nàixer i va viure bona part de la seua vida a Xixona, però en 1991 es va traslladar a França, primer a Estrasburg i, posteriorment, a Nancy. Allí va formar la seua família junt al compositor i timbaler solista francés Marcel Atzer, al qual va conéixer, precisament, en un soparet de les festes de moros i cristians.
La pregonera guarda un estret vincle amb les festes de Xixona perquè ha dissenyat nombrosos vestits per a diferents filaes. A més, ha format part de la festa xixonenca des de la infància, com a integrant dels Moros Verds i els Moros Vermells.
En la seua família també és comuna eixa gran vinculació: el seu marit va compondre la marxa mora Almanar II i el seu germà va ser capità de festes en 2001. Una altra mostra de la passió festera és que manté la seua casa en el nucli antic de Xixona perquè “en eixos carrers es disfruta la festa i no hi ha res millor que despertar-se amb un passacarrer o una diana”, segons explica.