El Partido Socialista Obrero Español (PSOE) va ser el partit més votat pels xixonencs en les eleccions europees del 9 de juny, en rebre 1.095 sufragis que van suposar un 40,7% del total. El segon partit amb més suports va ser el PP amb 806 vots (30%). Per darrere es van situar Vox, amb el 8,8% dels vots, Compromís-Sumar, amb el 6,9% i Se Acabó la Fiesta amb el 5%.
La cita electoral va comptar una participació de quasi la mitat del cens electoral de Xixona. Concretament, van acudir a les urnes el 49,3% de les persones amb dret a vot, pràcticament una xifra calcada a la què es va registrar a escala nacional.
L’alcaldessa de Xixona, Isabel López, ha expressat el seu agraïment “als ciutadans que es van acostar als col·legis electorals a depositar el seu vot en una jornada que va transcórrer amb total normalitat”.
Respecte a les anteriors eleccions a l’Eurocambra, la participació a Xixona en esta última cita amb les urnes va ser menor que la de 2019 (66%), encara que en aquella ocasió van coincidir amb els comicis autonòmics i municipals. Sí que va ser superior a les europees de 2014, que van registrar una participació del 47,9%.
La primera edil ha recordat que “Xixona es juga molt a Europa ja que alguns dels projectes importants que s’han dut a terme en el municipi en els últims anys i altres que es materialitzaran en els pròxims són possibles gràcies a les ajudes que concedix la Unió”. Exemples d’això són la rehabilitació del castell, finançada amb els fons FEDER, la reforma de la Casa Aracil, que compta amb un milió d’euros procedents dels fons Next Generation, o la participació en el programa Erasmus+ de turisme sostenible.
Isabel López també ha explicat que “Europa sempre ha sigut un escenari clau per a la indústria torronera, no sols per la relació comercial sinó també pel paper que ha jugat la Unió per a la protecció de la indicació geogràfica, les normatives de l’etiquetatge i la lluita contra les falsificacions”. A més, la localitat té registrada la seua marca ciutat “Xixona el lloc més dolç del món” en l’EUIPO, l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea.
Finalment, l’alcaldessa ha afegit que “en el Parlament Europeu és on es marca el camí per a fer front al canvi climàtic i això és especialment interessant per a un municipi com el nostre en el qual hi ha una planta de tractament de residus que ha de complir amb una normativa estricta per a no perjudicar el medi ambient”.