El ple de l’Ajuntament de Xixona ha aprovat per unanimitat de tots els grups polítics la cessió gratuïta a l’Associació Nacional de Gelaters Artesans (ANHCEA) d’una parcel·la de més de 2.000 metres quadrats, situada en el polígon industrial L’Espartar III, perquè l’entitat puga construir allí el centre d’investigació del gelat artesà.
L’alcaldessa de Xixona, Isabel López, considera que, amb la cessió de la parcel·la, “es fa un pas molt important per a reforçar i fer més competitiu un dels nostres principals sectors productius que, juntament amb el torró, ens permet dir ben alt que som el lloc més dolç del món”.
De fet, com ha destacat la primera edil, “la nova seu estarà situada al costat d’una altra entitat de referència a Xixona com és el Consell Regulador de la IGP Xixona i Torró d’Alacant, la qual cosa facilitarà que s’establisquen sinergies entre dos grans motors a nivell econòmic i social”.
Prèviament, el mes de juliol passat, s’havia fet efectiva la cessió del solar a l’Ajuntament per part de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), que era el propietari dels terrenys. El pas que s’ha donat ara era l’últim tràmit necessari perquè, a partir del pròxim any, este centre d’investigació, que serà pioner a Europa, comence a transformar-se en una una realitat. El termini màxim per a l’inici de l’activitat del centre és de quatre anys des que es va signar l’escriptura de cessió dels terrenys a l’Ajuntament per part de l’IVACE.
Les noves instal·lacions estaran destinades principalment a la investigació en I+D i a la formació dels gelaters artesans. Entre d’altres espais, l’immoble inclourà una aula de formació de pràctiques de gelateria, un laboratori d’investigació, sala de documentació, magatzem i sales de reunions. A més del centre d’investigació, l’edifici albergarà també la nova seu d’ANHCEA, el president de la qual, Marco Miquel, ha estat present al ple.
Xixona és el municipi que compta amb més gelaters censats i són centenars d’ells els que, cada temporada d’estiu, es reparteixen per tota la geografia espanyola per a elaborar i vendre gelat.