El ple ordinari de setembre de l’Ajuntament de Xixona incloïa en el seu ordre del dia, amb el vistiplau dels diferents grups polítics, la proposta d’aprovació d’una modificació de crèdit de 265.000 euros, que anaven a ser destinats, principalment, a educació, cultura, festes i esports.
No obstant això, els grups de l’oposició (PP, Compromís, Jijona Nos Une i Més Xixona) van votar en contra de la incorporació d’eixa quantitat al pressupost municipal, per la qual cosa finalment no es va aprovar, en sumar set vots negatius enfront dels sis favorables del grup socialista. Una setmana abans, en les comissions informatives prèvies al ple, els grups no s’havien oposat.
Després de consumar-se el vot desfavorable i una vegada explorades totes les possibilitats per a dotar de pressupost a estes regidories, l’equip de govern es veu en la necessitat d’adoptar les següents mesures des d’ara fins a final d’any:
-Anul·lar gran part de la programació cultural que s’anava a dur a terme, amb actes que en la seua major part estaven organitzats o protagonitzats per agrupacions culturals de Xixona.
-Anul·lar les activitats municipals previstes per als més xicotets per Nadal.
-Anul·lar els tallers municipals de costura i ceràmica.
-Anul·lar el projecte d’Art-teràpia que s’anava a dur a terme en les escoles.
-No convocar les ajudes als clubs i esportistes locals.
-No realitzar l’obsequi que dona l’Ajuntament als veïns amb motiu del Nadal i l’Any Nou.
-Reduir la col·laboració amb les festes de Sant Lluc.
-Reduir la col·laboració amb les festes de Gelaters.
-Reduir la col·laboració amb la Federació de Sant Bartomeu i Sant Sebastià.
A més, no es podrà reforçar esdeveniments tan importants com la Fira de Nadal i el Dia Mundial del Torró, amb més activitats o la millora de l’experiència per al visitant, com era la intenció.
La regidoria d’Hisenda ha realitzat diversos ajustos del pressupost per a minimitzar l’impacte que anava a patir l’àrea d’Educació, on s’havia posat en perill la realització de les activitats extraescolars i la contractació d’un monitor de suport per als alumnes de necessitats especials del menjador del col·legi Sagrada Família. No obstant això, ara com ara serà impossible abordar les millores d’infraestructures sol·licitades pels diferents centres educatius.
Des de l’equip de govern s’assenyala que “la modificació de crèdit no anava a suposar una despesa major a la d’anys anteriors, de fet en alguns casos era menor, i els grups municipals disposaven de la informació des de deu dies abans del ple, sense que cap d’ells sol·licitara una altra reunió per a resoldre dubtes o demanar més explicacions”.
“Esta desagradable situació només es pot reconduir amb un canvi de posició per part dels regidors que van votar negativament a la modificació de crèdit. Des de l’equip de govern esperem que es produïsca este canvi per a minimitzar els danys que esta decisió causarà en tot el teixit cultural, esportiu i fester, perquè qui ix perdent és el poble de Xixona”.