L’alcaldessa de Xixona, Isabel López Galera, ha deixat de ser presidenta del Consorci Terra, l’entitat que agrupa els 37 municipis que depositen els seus residus en la planta de Piedra Negra. La primera edil xixonenca va assumir el càrrec en 2015, coincidint amb el canvi de color polític en la Generalitat. Fins a eixe moment, tots els consorcis de residus havien estat presidits per qui ostentava el càrrec en la Diputació, però des d’aleshores eixa responsabilitat va passar als alcaldes dels municipis on se situen les plantes de tractament.
“Eixe plantejament era el més just perquè així es reforçava la posició dels pobles que pateixen més directament la problemàtica de les plantes de residus i poden intervindre d’una forma més directa en el seu control i gestió”, ha explicat Isabel López. “Eixe punt de vista s’ha demostrat que és vàlid perquè ara també serà un alcalde qui assumisca el càrrec i no el president de la Diputació”.
La nova majoria de vots en el Consorci, on estan representats eixos 37 municipis, la Diputació i la Generalitat, ha portat a què el nou president siga l’alcalde d’Agost, el popular Juan José Castelló, mentre que López Galera passarà a ser vicepresidenta quarta. “La meua intenció és treballar units i, al mateix temps, continuar defensant els interessos de Xixona”. Segons l’alcaldessa, ”és necessària la modernització i la recuperació total del control de la planta perquè deixe d’estar en mans privades, perquè és una cosa que dificulta la gestió i que mai hauria d’haver ocorregut”.
López Galera ha fet balanç de la seua labor durant estos vuit anys al capdavant del Consorci. “Encara que m’haguera agradat continuar i culminar l’enorme treball realitzat, tinc la convicció d’haver aconseguit grans assoliments que han repercutit en una millora palpable per a tots els ajuntaments de la zona i, especialment, per als seus veïns, després d’una etapa de paràlisi i de mal funcionament que va provocar una saturació massa ràpida de l’abocador i males olors contínues”.
Així, en este temps s’ha aprovat per unanimitat el projecte de gestió de les instal·lacions de valorització i eliminació de residus, que evitarà que 60.000 tones de residus acaben en l’abocador, i que està vinculat a l’expropiació i recuperació del control públic de la gestió de la planta de Piedra Negra després de la seua privatització en 2015, decisió adoptada a un mes de les eleccions per part del govern autonòmic i provincial del PP.
Així mateix, durant el seu mandat, s’ha posat en marxa el projecte de renovació i actualització de les instal·lacions, situades a Xixona, “que suposa passar de tindre una planta antiquada i amb problemes a una altra moderna que es convertirà en un referent”, ha assegurat.
“Quan vaig arribar a la presidència els meus principals objectius eren reduir les molèsties que generava la planta, disminuir la quantitat de residus que arribaven i modernitzar-la i recuperar el control, i ho hem aconseguit”, reitera l’expresidenta, que recorda també que “s’ha posat en marxa una xarxa d’ecoparcs, composta per 14 estacions fixes, tres mòbils i diversos punts nets en els 37 municipis que componen esta àrea de gestió”.
Durant la presidència d’Isabel López s’ha creat igualment una xarxa d’educadors ambientals amb la missió d’informar i ajudar els ciutadans perquè aprenguen a separar i reciclar més i millor, aconseguint així que arribe menys fem a l’abocador. Gràcies a l’impuls per part de l’entitat en estos últims vuit anys de campanyes de conscienciació i sensibilització, s’ha registrat, per exemple, un 20% d’increment en el contenidor groc i un 7% en el contenidor blau i també s’han posat en marxa campanyes per a la fracció tèxtil.
En esta mateixa línia, la planta de Xixona ha sigut la primera d’Espanya a obtindre compost de qualitat a partir dels residus orgànics que s’arrepleguen a través del contenidor marró i és la primera instal·lació de la província amb inscripció en el Registre d’Instal·lacions Sandach, la qual cosa permet el registre i comercialització del compost. En este temps, la planta ha passat de ser propietat de Cespa a ser adquirida per l’empresa alemanya PreZero.
“En estos vuit anys també hem reduït els costos per als municipis que formen part del Consorci Terra, aconseguint ajudes i fons europeus perquè totes les inversions de millora que s’han dut a terme no hagueren d’eixir de les arques municipals”, explica Isabel López. De la mateixa manera, “s’han separat els preus dels tipus de fem, per a premiar als ajuntaments que més reciclen, reduint la seua factura”.
Ara, després del relleu al capdavant del Consorci, l’alcaldessa demana el nou president “que aposte pel consens i que seguisca en la mateixa línia de treball: anteposant els interessos dels ajuntaments, aconseguint ajudes per a minimitzar costos i culminant tot el que s’ha avançat en estos últims anys”.