Després de la rehabilitació integral de la Casa Rovira, el següent edifici històric que l’Ajuntament pretén recuperar per a ús de la ciutadania és la Casa Aracil, situada al costat de l’anterior, al carrer del Vall. Aquest habitatge pairal, inclòs en el Catàleg d’Edificis Protegibles del Pla Especial de Protecció del Nucli antic, es convertirà en la seu del futur Centre de Dinamització Econòmica i Social.
Hui dia, el projecte de consolidació estructural de l’immoble ja està redactat, per la qual cosa el procés de licitació es durà a terme abans que acabe l’any perquè les obres puguen arrancar en 2023, tal com està previst en el calendari d’actuacions.
L’Ajuntament ha sol·licitat, tant per a aquesta fase de consolidació com per a la posterior de rehabilitació integral, una subvenció de 920.000 euros al Govern d’Espanya, a través del Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (PIREB), dins dels fons Next Generation. La part no subvencionable ascendiria a 740.000 euros.
L’alcaldessa de Xixona, Isabel López, destaca que “l’objectiu d’aquesta rehabilitació és recuperar i posar en ús un edifici històric que forma part del nostre patrimoni i que actualment està en un estat de deterioració important”. El projecte permetrà “donar un millor servei als xixonencs i que es convertisca en un punt fort de desenvolupament econòmic i social de Xixona”.
Després de la fase de consolidació començarà la de rehabilitació integral, per a convertir la Casa Aracil en el futur Centre de Dinamització Econòmica i Social, que albergarà diferents serveis per a la ciutadania repartits en sis plantes.
L’alcaldessa ha assenyalat que amb aquest projecte “tindrem molts més mitjans per a poder cuidar el talent jove xixonenc i també atraure emprenedors d’altres llocs”. I és que l’edifici comptarà amb una àrea de coworking, que serà la part més important, així com una sala polivalent, una zona d’exposicions i espais per a aula de formació i tallers d’ocupació.
A més, la nova Casa Aracil acollirà l’Oficina Municipal d’Atenció al Consumidor (OMIC), SUMA i l’Oficina de Desenvolupament Local de Xixona. També estarà la seu de la Universitat d’Alacant i un espai per a les oficines de l’Acord Territorial per l’Ocupació i la Innovació de l´Alacantí (ACTEI).
La major part de la subvenció sol·licitada per a aquesta obra (644.881 euros) anirà destinada a l’eficiència energètica de l’immoble, que comptarà, una vegada finalitzat el projecte, amb l’etiqueta A del màxim nivell d’eficiència.
Entre altres accions previstes, se substituiran les cobertes per a incorporar panells aïllants d’alt rendiment. També es durà a terme una instal·lació fotovoltaica i la col·locació de llums LED en les lluminàries.
Les obres de la Casa Aracil formen part del Pla de Regeneració del Nucli antic, que incloïa també la reforma del castell i de la Casa Rovira, que ja han sigut executades. Es tracta d’una actuació que forma part de l’acord de govern que van signar el PSPV-PSOE i Ciutadans.
Juntament amb aquest projecte, actualment s’està redactant el Pla d’Acció de l’Agenda Urbana de Xixona, en el qual la renovació de la Casa Aracil és una de les iniciatives més destacades pel seu valor social i interés patrimonial per al municipi.