L’Ajuntament de Xixona ha presentat les dades d’un estudi encarregat per la Regidoria de Medi Ambient que certifica la bona qualitat de l’aire en el municipi, sobre la base de les anàlisis realitzades diàriament entre els mesos de febrer i octubre d’enguany.
Els resultats obtinguts assenyalen que, en el 71% dels dies compresos en este període de temps, l’Índex de Qualitat de l’Aire (IQA) de Xixona ha tingut una categoria de “bona”. Es tracta de la màxima qualificació que contempla este índex, que es basa en uns criteris específics recollits en el BOE.
L’edil de Medi Ambient, Ainhoa López, ha valorat positivament les dades que ofereix l’informe, ja que “confirmen que Xixona és un lloc excel·lent per a viure, no sols per la tranquil·litat o pels serveis dels quals disposem, sinó també perquè respirem un aire net, lliure de contaminació”.
El 28% dels dies la qualitat ha sigut “raonablement bona”, que és la segona millor qualificació. Eixa lleugera disminució ha estat motivada per les partícules de pols en suspensió que han estat presents en l’ambient durant bona part de l’any. L’estudi precisa que en cap cas s’ha degut a gasos contaminants o productes químics nocius.
Un 0’7% dels dies l’aire ha sigut “molt desfavorable”. Això, traduït a xifres absolutes, suposa que, dels 273 dies estudiats, només va haver-hi dos en els quals l’aire no va estar dins dels paràmetres adequats. Els dies en què això va ocórrer coincideixen amb l’ona de pols sahariana que va afectar al març esta zona del país.
L’estudi inclou l’anàlisi dels valors de diòxid de nitrogen, monòxid de nitrogen, monòxid de carboni, amoníac, sulfur d’hidrogen i partícules en suspensió, oferint resultats que, en tots els casos, han estat per davall dels nivells de referència màxims establits com a límit del que es considera perjudicial per a la salut segons el Reial decret 102/2011.
Les dades procedeixen d’una estació de mesurament que es va instal·lar a l’inici de l’any i que va ser una de les propostes guanyadores dels pressupostos participatius de 2019. Ha tingut un cost de 13.000 euros i aporta dades de manera permanent. “Eixes dades es poden consultar en temps real en la web municipal, de manera que qualsevol ciutadà que ho desitge pot conéixer a l’instant la qualitat de l’aire que es respira en EIXE moment a Xixona”, ha explicat la regidora Ainhoa López.
A més, també hi ha disponible un històric amb les dades de mesuraments dels mesos anteriors perquè els usuaris se les puguen descarregar en els seus dispositius.
Descàrrega ací l’informe sobre la qualitat de l’aire a Xixona entre febrer i octubre de 2022: