L’Ajuntament de Xixona invertirà 965.000 euros en la rehabilitació i reedificació de 22 immobles situats en el nucli antic de la localitat. Es tracta d’una partida inclosa dins de les ARRUR (Ajudes per a Àrees de Regeneració i Renovació Urbana i Rural) que s’atorguen en col·laboració amb altres entitats com el Ministeri d’Habitatge o la Generalitat Valenciana.
En total, es destinarà 1.554.000 euros per als propietaris d’habitatges de la zona històrica de Xixona. D’eixa quantitat, el consistori xixonenc n’aportarà més del 60%.
María Teresa Carbonell, regidora d’Urbanisme ha declarat que per a l’equip de govern “és una prioritat mantindre i renovar el nucli antic, així com millorar els servicis i la qualitat de vida dels veïns que residixen en ell”.
Carbonell ha explicat que “les ajudes es destinaran a cobrir directament fins el 95% dels costos de les obres, tant de rehabilitació dels habitatges com de reedificació en els casos en els quals siga necessari demolir i tornar a construir els immobles”.
El gran avantatge d’estes aportacions econòmiques és que es paguen directament als professionals que realitzen les obres, “de manera que els propietaris no han d’avançar els diners, ja que en molts casos no disposen de liquiditat per a fer-ho”, indica la regidora.
El total d’edificis beneficiats amb estes subvencions ascendix a 22 i estan situats als carrers Abadia, Colomers, Font Nova, La Vila, Nou, Raval, Ricard Ayela, Santa Ana, Sant Antoni i Trinquet. La majoria d’habitatges són les residències habituals dels propietaris i necessiten millores d’accessibilitat o eficiència energètica, però altres són immobles que requerixen d’actuacions més profundes per a poder ser habitades. L’Ajuntament assumirà el cost de la rehabilitació d’una de les cases per a convertir-la en habitatge social.
A més d’estes ajudes per a la rehabilitació i reconstrucció d’edificis particulars, el consistori està implementant projectes de millores en llocs clau de l’entorn històric, com són els de la creació d’una plaça davant de l’església o el replantejament urbanístic en el cantó de Colometa.
“En tots dos casos es tracta de millor l’accessibilitat, a través de rampes i ascensors urbans, a més de crear nous espais atractius i còmodes per als veïns, subratlla Carbonell.
L’aprofitament d’estes zones per a millorar la mobilitat és una cosa que l’Ajuntament contempla en el Pla de Regeneració del Nucli Antic de Xixona, aprovat en ple en 2018 i que recull més de 30 actuacions amb una inversió prevista de 7 milions d’euros. Una d’elles està en estos moments en licitació i es tracta de la reposició de les xarxes de proveïment i sanejament als carrers Colomers i Sant Pasqual, juntament amb la implantació de la recollida de pluvials.