Xixona pretén fer un pas més per a convertir-se en la gran destinació turística nacional per a les festes de Nadal presentant la seua candidatura a “Poble Europeu de Nadal 2026”, un títol que concedix la Xarxa de Ciutats Nadalenques. L’Ajuntament aprofitarà Fitur, la major fira turística del país, per a donar a conéixer la seua proposta.
L’alcaldessa de Xixona, Isabel López, ha reivindicat que “la vinculació de Xixona amb el Nadal és absoluta i ve des de lluny, perquè des de fa segles som els majors productors de terró del món i endolcim les taules de tots els racons del planeta durant eixes dates”.
Xixona és coneguda internacionalment per ser el bressol del torró i a esta definició s’afig també la de ser el lloc més dolç del món, no sols pel torró que elabora magistralment, sinó també per la seua tradició en l’elaboració de gelats artesans, amb gelateries de xixonencs repartides per tota la geografia espanyola. Xixona és seu de l’Associació Nacional de Gelaters i compta amb el major cens de professionals del sector del nostre país.
Així mateix, en l’última dècada, la localitat s’ha consolidat com el destí més visitat de la Comunitat Valenciana durant el Pont de la Constitució, al desembre, quan té lloc la celebració de la Fira de Nadal de Xixona, el major mercat de torrons i dolços nadalencs, al qual cada any acudixen més de 100.000 persones.
En esta Fira, desenes de productors i distribuïdors de terró del municipi trauen al carrer les seues elaboracions perquè els assistents puguen triar els seus dolços favorits entre una enorme varietat de marques i formats, sempre amb la garantia de qualitat d’estar elaborats a Xixona, a l’empara del segell que atorga la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Xixona i Torró d’Alacant.
Per tot això, este dimecres 22 de gener, Xixona presentarà la seua candidatura a Poble Europeu del Nadal 2026, a les 10:45 hores en l’espai de Costa Blanca en Fitur. El regidor de Turisme, Bart Leo Jozef Bus, ha avançat que “es pretén mostrar que a Xixona és possible gaudir del Nadal en tota la seua essència, des de pràcticament l’inici de la tardor, que és quan es posa en marxa tota la maquinària artesanal de la localitat i s’activen nombroses iniciatives perquè els turistes puguen conéixer el poble i endinsar-se en l’univers del terró centenari com és el de Xixona”.
Es tracta d’un destí imprescindible per Nadal però també en altres èpoques de l’any, com l’estiu. Per això, la localitat també posarà en valor en Fitur les seues festes de moros i cristians, unes de les més antigues de la Comunitat Valenciana, declarades d’Interés Turístic Provincial. Entre els actes imprescindibles de les festes patronals de Xixona, que se celebren el mes d’agost, estan les ambaixades. Enguany, com a gran novetat en Fitur, els madrilenys i visitants podran gaudir en directe d’una d’elles. El dijous 23 de gener a les 11:30 es representarà una ambaixada mora en ple centre de Madrid, en la plaça del Callao.
Xixona és un poble on conviuen perfectament la tradició i l’avantguarda i això es reflectix també en la seua gastronomia, que serà també un element promocional destacat en Fitur. Les cuineres del restaurant L’Entrepà, especialistes a introduir el terró en la cuina tradicional, prepararan una de les seues creacions estrela: la tapa “La Carrasqueta”, dedicada a una de les nombroses muntanyes que envolten Xixona, i que consistix en una mousse de terró sobre pa, melmelada de tomaca, ruca, iogurt i ametla marcona torrada. Esta tapa, que va resultar guanyadora d’una de les últimes edicions del Tapejant amb Torró per Xixona, és un homenatge al bell i extens entorn natural i paisatgístic que envolta el municipi.